תופעת אקנה תינוקות היא שכיחה ביותר ולמעשה חלק ניכר מהתינוקות הצעירים סובלים ממנה. על אף שמדובר בתופעה הנוטה לחלוף מאליה לאחר מספר שבועות, עם גדילתו של הרך הנולד, חשוב להכיר אותה היטב ולהיות מודעים לדרך שבה היא מתבטאת בתצורתה ה"נורמלית". בקיאות במאפייני האקנה מהסוג הספציפי הזה, תאפשר לכם כהורים לדעת מתי תופעות עוריות שונות, בין אם על עור הפנים או באיזורים אחרים בגוף, הן לא סטנדרטיות וכדאי לבדוק אותן אצל רופא ילדים – ובמקביל גם עשויה להרגיע את התחושות הלא נעימות שייתכן ויתעוררו אצלכם, אם תינוקכם יסבול מאקנה.
המאפיינים של אקנה תינוקות
אקנה תינוקות באה לידי ביטוי בצורה אחרת מפצעי בגרות של ילדים בגילאי העשרה, לכן מומלץ להבין את האופן הנפוץ שבו היא מתבטאת אצל תינוקות רכים:
- אקנה תינוקות תתפרץ לראשונה, בדרך כלל, בחודש הראשון לחיים. היא תתבטא בנקודות קטנטנות ובולטות, בעיקר על עור הפנים אך ייתכן שגם במקומות אחרים בגוף. במרבית המקרים, מקורה של התפרחת אלו הם הורמונים המועברים על ידי אמו של התינוק לאחר הלידה, או "השתוללות של הורמונים" ביילודים עצמם, ממש בדומה למה שמתרחש בגופם של מתבגרים – זאת על אף שכאמור התופעה העורית עצמה היא שונה במקצת.
- הפצעונים מופיעים בצפיפות רבה יחסית ודומים לפריחה. הם לרוב ייראו אדומים יותר, כאשר התינוק יבכה או יזיע ועורו יהפוך ללח. בלוטות חלב העור אצל תינוקות הן פעילות מאוד בתחילת חייהם, מה שחוסם את זקיקי השיערות ומעורר אקנה – זהו גורם נוסף שמעורר אקנה חדשה ומחמיר את הקיימת.
- לא מדובר בפצעים מוגלתיים ומזוהמים מאוד אלא בנקודות שקוטרן מזערי, אך ייתכן בהחלט שיהיה להן מעין "ראש" לבן. לרוב הן תהיינה זהות בגודלן, בניגוד לפצעי בגרות שיכולים להופיע במגוון היקפים.
אקנה אינה מסוכנת אך יש להתייחס אליה ברצינות
לא צריך להיבהל יותר מדי, אם מבחינים בהופעת כתמים אדומים על הפנים אצל תינוקות שלא בזמן מחלה. אם הקטנטן סובל מפצעוני אקנה, אך מצבו הבריאותי הוא תקין, משמע אין לו חום והוא נראה בריא לגמרי – ובעיקר אם גילו מתאים להופעתם של הפצעונים האופיינים ל"בייבי אקנה", ככל הנראה שאין כל סיבה לחשוש. עם זאת, כדאי לעקוב מקרוב אחר מצב התינוק ולנסות לבחון איך הפצעונים "מתנהגים" כאשר התינוק מזיע או בוכה. אקנה אצל תינוקות ואצל בוגרים כאחד, כאמור, נוטה להתגבר כשהלחות והחום בעור עולים ולכן פריחה בפנים אצל תינוקות שמקורה באקנה צפויה להיראות "עזה" יותר במצבים כאלה ולהפוך ל"רגועה" כשהתינוק עצמו רגוע, איננו בוכה ולא חם לו יתר על המידה.
למרות שכיחותה הרבה של מחלת האקנה בקרב תינוקות, חשוב להבין שאם על עורו של הרך הנולד מופיעה פריחה שאינה נראית כמו פצעוני אקנה "מוכרים" של תינוקות, או כאשר פורצת חררה אצל תינוקות שמצבה מחמיר וניכר כי הילד מרגיש לא טוב, כדאי לבחון אפשרות לטיפול ולו רק בכדי להקל עליו.
האם חובה לטפל באקנה אצל תינוקות רכים?
אין ספק שתינוקות הם סוג של חידה מכל הבחינות: כהורים אתם בוודאי עוסקים לא מעט ב"לנחש" איך התינוק מרגיש ותופעות עוריות הן מסתוריות באופן מיוחד ואינן חד משמעיות תמיד. במקרים רבים, דווקא תינוק עם פריחה חמורה שעלולה להדאיג אתכם, בפועל ירגיש נהדר וזה לא יפריע לו כלל ולעומת זאת – לעיתים פריחה קלה שנראית לא מזיקה בעיניכם, מקורה יהיה בווירוס ולא באקנה, לכן היא תגרד ותפריע לתינוק הרך ולא תתן לו מנוחה.
בדיוק מסיבה זו, אין להקל ראש כאשר אתם חושדים כי פצעים בראש של תינוק מקורם בוירוס או מחלה כלשהיא. כמובן שלא מומלץ שתניחו שזוהי אקנה תינוקות רגילה שצפויה לחלוף: ייתכן שמה שנראה לכם כמו תופעת עורית בלתי מזיקה, היא טרדה של ממש עבור התינוק הקטן, שאינו מסוגל להסביר לכם במילים מה בדיוק מפריע לו.
מעבר לכך, אקנה אצל תינוקות – ממש כמו פצעים לבנים בפי הטבעת אצל תינוקות שיכולים להכאיב מאוד, אם לא מטפלים בהם באמצעות המשחה הנכונה – תצריך טיפול תומך להקלת התסמינים, שיכולים להיות אסתטיים בלבד בתחילה, אך להחמיר ללא טיפול ייעודי. התמודדות עם גרד או אי נוחות שמקורם בפריחה או אקנה, חייב להיות מותאם לגילו הצעיר של התינוק וזאת על מנת לסייע לו בדרכים הרלוונטיות להשבת המראה הבריא והחלק של העור, מבלי לגרום לנזקים חדשים אחרים. לא בהכרח מדובר בתרופות, כמובן, אך ישנן דרכים נהדרות שבהן תוכלו לנקוט על מנת להפסיק את סבלו של התינוק ולהיפטר מהפצעונים הלא נעימים הללו.
איך מטפלים בפצעוני אקנה או בפריחה אצל תינוקות רכים
ככלל, חשוב לטפל בתינוק אך ורק בתכשירים המיועדים בדיוק לגילו ולא לרחוץ אותו בסבון של מבוגרים או למרוח על גופו קרם, שאינכם בטוחים בתגובות שהוא עלול לעורר. סבונים מהסוג שמתאים לקטנטנים, לא יכילו בישום או חומרים אלרגניים וגם לא כימיקלים שיגרמו לצריבה בעיניים, או לפריחה בעור. גם אם אתם רוכשים מוצרים יקרים ואיכותיים עבור הרחצה היומית שלכם ובטוחים באיכותם של חומרי הגלם מהם הם מיוצרים, זכרו שאסור להשתמש בהם עבור תינוקות, כיוון שהעור הרגיש כל כך שלהם עלול להגיב בצורה חריפה למגע עם התכשירים הללו – ובמיוחד אם הוא ממילא מתמודד עם פריחה ויראלית או אקנה.
בטיפול באקנה אצל תינוקות – עדינות היא שם המשחק
רחצה יום יומית בתכשירים ייעודיים והיפואלרגניים, יכולה להועיל מאוד לעורו של התינוק, לאזן את רמת הלחות שלו ולהסיר את הלכלוך מבלי להחמיר את האקנה עצמה. כדאי שלא להעמיס מגוון רחב מדי של סבונים וקרמים אלא לבחור סוג מסוים אחד קודם כל, לוודא שהוא לא מעורר כל תגובה עורית בלתי רצויה – ואז לדבוק בו לאורך זמן. ככל שהתינוק יגדל, כך יהפוך עורו לפחוחת ופחות רגיש ותוכלו להוסיף קרמים ריחניים אם תרצו בכך.
בנוסף, מוטב להקדיש תשומת לב לכל חומר שבא במגע עם התינוק, לרבות בדים שאינם "נושמים" כמו פוליאסטר ודומיו. רצוי להימנע משימוש במצעים שאינם עשויים כותנה, או הלבשת בגדים צמודים מדי שמעוררים לחות מיותרת, שאיננה בריאה ועלולה לייצר תפרחת מגרדת.
מה עושים כאשר הפצעונים אינם חולפים
בכל מצב שבו אתם מבחינים בכתמים על פניו של התינוק, שנמצאים שם ואינם חולפים ובעיקר לא נראים כמו פצעוני אקנה, או שמופיעה פתאום פריחה שהחלה באיזור הלחיים של התינוק ו"גלשה" ליתר חלקי הגוף – מוטב להתייעץ עם רופא הילדים, על אחת כמה וכמה אם הילד מפתח חום.
גם תפרחת רגילה באיזור ההחתלה, שלרוב אינה מצריכה טיפול שהוא מעבר לקרם החתלה מייבש, עלולה במקרים מסוימים להחמיר בתוך שעות ספורות ולהפוך לכאובה מאוד עבור התינוק. אין כל סיבה לתת לתינוק לחוות צריבה בעורו בכל מתן שתן או צואה וגם לא בכל הלבשת חולצה – אם מדובר בפריחה מטרידה על הפנים, לכן אם יש לכם ספק – אל תשתהו וגשו לרופא. רופאים יכולים, במקרים חמורים של אקנה או כאשר העור מגורה ביותר, לתת להורים מרשם למשחות המכילות חומרים פעילים ואנטי-פטרייתיים, או כאלה המכילים מעט סטרואידים – המסייעים בהבראת העור תוך זמן קצר.