אקנה

ההתמודדות עם מחלת האקנה מוכרת לנערות ונערים בגילאי העשרה, בהם היא נפוצה במיוחד, על כן היא נקרא גם פצעי בגרות. על אף שמרבית הסובלים מהפצעים הללו הם אכן מתבגרים, ישנם עוד רבים אחרים מגילאי הינקות ועד לגילאי 40 ואפילו יותר, שסובלים מהתופעה הלא נעימה של פצעונים מוגלתיים המפוזרים על עור הפנים ובאזורים נוספים בגוף. הגורמים להתפרצות של אקנה יכולים להשתנות בין אדם לאדם, לכן ישנה חשיבות למציאת הסיבות להופעת הפצעונים – אצל כל אחד באופן ספציפי. המטרה בטיפול מקצועי באקנה, היא להבין כיצד ניתן לטפל בצורה הכי אפקטיבית בפצעונים, זאת על ידי התאמת התכשירים והתרופות המדויקים שיובילו להיפטרות מהם.

כיצד הורמונים משפיעים על מצב עור הפנים

הגורם העיקרי להופעתה של אקנה על העור, הוא שיבוש מאזן ההורמונים בגוף. על פי רוב, כאמור, מדובר בתופעה חולפת ששייכת לנערות ונערים בגיל ההתבגרות, גיל בו מתרחשת באופן טבעי עלייה משמעותית בהורמוני המין. זוהי תקופה שבה פצעי בגרות הנקראים גם אקנה וולגריס, הם שכיחים מאוד: כאשר ההורמונים "משתוללים", ההשפעה שלהם באה לידי ביטוי הן במצבי רוח משתנים והן בהתפרצות של פצעונים על הפנים – ובמקרים מסוימים גם על הגב והחזה.

האקנה היא תוצר ישיר של השיבוש ההורמונלי הזה: כאשר הפעילות ההורמונלית גוברת באופן מואץ שכזה ובשילוב עם תהליכים דלקתיים והתרבות של חיידקים, נוצרים פצעים מסוגים שונים:

  1. פצעונים שחורים: שהם למעשה נגעי אקנה שאינם דלקתיים, אך נחשפו לחמצן והמראה שנוצר הוא של נקודות כהות על העור.
  2. פצעונים קטנים עם מוגלה: נפוצים ביותר, זוהי האקנה המוכרת שכמעט כל מתבגר נתקל בה, ברמה כזו או אחרת.
  3. פצעים מעל חמישה מילימטרים: אלו הם נגעי אקנה וולגריס דלקתיים וחמורים יותר. בדרך כלל הם יהיו נוקשים במיוחד והם עלולים גם להכאיב לסובלים מהם. גם אחרי שפצע כזה מחלים, הוא יכול להשאיר אחריו צלקת.

בכל גיל אך בעיקר בגילאי החטיבה והתיכון, בהם השכיחות של האקנה עולה מאוד, יש לטפל בצורה נכונה בכל פצעון שנוצר. זוהי תקופה שבה ממילא הרגישות בכל הנוגע למראה החיצוני היא רבה, לכן התאמת הטיפול אל הנערה או הנער הסובלים מהאקנה – חשובה כל כך.

אקנה וולגריס – וכיצד מטפלים בה

ראשית כל, הטיפול המיידי שהוא גם הנגיש מכולם הוא פשוט – לא להזיק. ישנם רבים הסובלים מאקנה חמורה, שהחלה כהתפרצות קלה בלבד של פצעונים קטנים אבל הפכה לצרה גדולה – רק בשל גרד, נסיונות "לפוצץ" את הפצעונים או לטפל בהם באמצעים שונים, שבפועל החמירו את הזיהום החיידקי ואת מצב האקנה.

טיפול מקצועי באקנה, חייב לכלול תכשירים ייעודיים לעור ובמקרים של פצעי בגרות חמורים במיוחד – גם תרופות, המותאמות לכל מטופל בנפרד. תכשירי טיפוח לעור הפנים הפועלים ספציפית ל"ייבוש" פצעי אקנה, עשויים להוביל לריפוי מהיר של הדלקת ובסופו של דבר גם לסילוק הפצעים, ללא שום סימנים.

עם זאת, סוגי אקנה מסוימים עלולים להיות עמידים בפני כל ניסיון לטפל בהם בדרך חיצונית: נגעים שהזדהמו מאוד ופצעים בהם הדלקת קשה יותר, ידרשו סיוע תרופתי שיטפל באקנה "מבפנים". תרופות נגד אקנה שנוטלים דרך הפה, יכולות לכלול אנטיביוטיקה שתטפל בזיהום החיידקי באופן אינטנסיבי ויעיל יותר מאשר תכשיר למריחה על העור, או רטינואידים לבליעה שהם נוגדי דלקת יעילים – ואפילו נטילת גלולות נגד היריון, במקרה של אקנה אצל נערות, כאשר הגלולות מסייעות להשיג איזון הורמונלי המועיל מאוד להיפטרות מאקנה.

אקנה ביילודים ותינוקות רכים

אצל תינוקות שהגיעו לא מכבר לעולם, ניתן לראות הופעה של סוגי אקנה ייחודיים שאף הם תוצאה של פעילות הורמונלית: זוהי מחלת עור שכיחה ביותר, שנוצרת אצל יילודים רבים בשבועות הראשונים לחייהם. לרוב סיבת הופעתם של הפצעונים אצל תינוקות כאלה, היא ספיגת הורמונים מהאם – כאשר מדובר בפצעונים שאינם נראים כמו פצעי בגרות אלא הם קטנטנים במיוחד ומופיעים בכמות גדולה וצפופה יותר.

כיוון שעורם של תינוקות הוא רגיש כל כך, חשוב לבחון האם טיפול באקנה אכן חיוני או שמא עדיף לתת למחלה לחלוף מאליה, מה שאכן קורה במרבית הפעמים. ככלל, על עור תינוקות עדיף שלא למרוח חומרים המשלבים כימיקלים ובוודאי שלא תרופות. עם זאת, כשמתפרצת אקנה טיפול טבעי בהחלט יכול לבוא בחשבון, כאשר הכוונה היא לשימת דגש על ניקוי עור הפנים כחלק משגרת הניקיון של התינוק, רחיצת פניו במים שמקורם במעיינות טבעיים, שימוש בתכשירים טבעיים ונטולי סבון ובעיקר הימנעות מתכשירים מבושמים, העלולים להחריף את המצב.

ההשפעה של תזונה בריאה על אקנה בכל הגילאים

מפתיע לגלות שאחד מבין סוגי האקנה המוכרים לאדם, מקורו איננו בחיידקים אלא בפטריית עור. אקנה פטרייתית איננה שכיחה כמו אקנה וולגריס, אך היא מהווה בעייה של ממש וטרדה אמיתית לסובלים ממנה. ה"מעודד" העיקרי של התפרצות האקנה הפטרייתית היא עור שומני, שקיים אצל אנשים רבים והוא בסיס להתרבות מהירה של פצעונים, שמלבד העובדה שהם אינם אסתטיים – הם גם מגרדים מאוד. שימת דגש על תזונה נכונה היא חלק עיקרי בטיפול באקנה מסוג זה, זאת בכדי להשיג איזון בריא של רמת השומן בעור ולהוביל לכך שהפטרייה העורית תיעלם מעצמה.

חשוב לציין כי שמירה על תפריט הכולל את כל אבות המזון ובפרט ויטמינים ומינרליים החיוניים לגוף, היא חלק בלתי נפרד מטיפול מניעתי לכל סוגי אקנה באשר הם והיא יכולה, ללא ספק, לסייע לשמירה על עור בריא.

טיפול בצלקות שנוצרו בגלל פצעי אקנה

גם אחרי שפצעי האקנה נעלמים, ייתכן שהם ישאירו צלקות ובמיוחד אם המחלה התבטאה אצל אותו האדם בנגעים דלקתיים וגדולים מאוד. מעבר לבעייה האסתטית שנוצרת במקרה כזה, גם מבחינה בריאותית מוטב לטפל באקנה מוקדם ככל האפשר – מה שעשוי להקטין את היקף הצלקות ואת דרגת החומרה שלהן.

הדימוי האישי של הסובלים מצלקות אקנה קשות, עלול להיות נמוך במיוחד ולהשפיע לרעה על המצב הנפשי ועל הבטחון העצמי שלהם. מומלץ לבדוק את האפשרויות השונות לטשטוש צלקות ולריכוך המראה שלהן, כאשר ישנן כמה וכמה אפשרויות לטיפול, ביניהן:

  1. טיפול בלייזר: בתהליך זה מתבצע שיקום עצמי של העור. זוהי טכנולוגיה חדשנית שמטרתה לעודד ייצור קולגן, אשר מסייע להבראת העור המצולק באזור שהיה נגוע באקנה. במכשירי לייזר מסוימים ניתן להשיג גם שיוף קל של העור, על מנת להגיע לשכבה הבריאה ולחשוף אותה.
  2. טיפול בגלי רדיו: שמסייעים להתחדשות העור בחלקים הנגועים ולשיפור המראה שלו.

בהתמודדות עם אקנה טיפול אישי יהיה היעיל ביותר

חשוב להבין שגם אצל שני אנשים הסובלים מאקנה בדרגת חומרה דומה, הסיבות להיווצרות הנגעים יכולות להיות שונות בתכלית. בנוסף, המצב הבריאותי הגופני והנפשי וכן אורח החיים של כל אחד מהם, יכול להשפיע לחיוב או לשלילה על מצב המחלה – ומכאן שגם הטיפול באקנה חייב להיות מותאם אליהם באופן ספציפי.

בכל מקרה של אקנה טיפול אישי הוא חלק בלתי נפרד מהחלמה מלאה של כלל הנגעים, לרבות מניעת היווצרות צלקות ויכולת גבוהה לטשטש צלקות שכן נוצרו. הטיפול הנכון צריך להיות בכל מקרה של אקנה לגופו, כאשר ההתאמה המדויקת לצרכיו של כל מטופל היא המפתח להצלחה: בחירת תכשירים לטיפוח או תרופות חיצוניות ואנטי-דלקתיות למריחה, במקביל לנטילת תרופות המכילות רטינואידים או אנטיביוטיקה, לטיפול פנימי במקרים חמורים במיוחד. הדגש הוא על מציאת פתרון ארוך טווח שיטפל בצורה מלאה באקנה וימנע את הישנותה, במקביל לביצוע שינויים נדרשים באורח החיים שיתרמו אף הם למצב בריאותי תקין של הגוף והנפש – וכחלק מזה, באופן טבעי, גם של העור.