אקנה הורמונלי

הורמונים הם המחוללים העיקריים של מחלת האקנה, הן אצל מתבגרים והן אצל נשים וגברים בגילאי שלושים ויותר. כאשר האיזון בהורמוני הגוף משתבש, התגובה הטבעית של הגוף היא, בין היתר, שינויים בעור הפנים והופעת פצעונים מוגלתיים ואף כואבים לפעמים. נגעי העור הללו, נגרמים מהתפתחות של חיידק שנמצא בזקיקי השערה, כלומר מתרחש שגשוג של חיידק שקיים באיזור זה באופן טבעי ואיננו מזיק בדרך כלל – אך מתרבה במהירות ומייצר זיהום, כאשר יש לו את התנאים הביולגיים לעשות זאת. לא תמיד ניתן למנוע התפרצות של אקנה הורמונלי, כיוון שהסיבה הראשונית להופעתה איננה קשורה לניקיון או לטיפוח של עור הפנים. עם זאת, בהחלט כדאי להכיר את מאפייניה ואת הדרכים להתמודד עמה, כדי שאפשר יהיה לטפל בה במגוון הדרכים הקיימות שיעילותן מוכחת, כאשר היא מתפרצת.

מה זה אקנה הורמונלי?

אחת מהפעולות שמצמצמות באופן ניכר את החמרתה של אקנה הורמונלית, היא הבאתו של הגוף למצב של איזון ההורמונים בתוכו. הדרך להגיע לאיזון שכזה, היא ליטול תרופות מתאימות המכילות הורמונים המאפשרות לגוף ובמיוחד לעור, להתמודד "כראוי" עם השינויים המתחוללים בו. עם זאת, חשוב להבין כי הופעה של אקנה וולגריס, או בשם המוכר יותר שלה – "פצעי בגרות", היא שכיחה ביותר, מאפיינת כמעט את כל בני הנוער ולרוב לא תטופל בדרך האגרסיבית הזאת. הסובלים ממנה, יש לזכור, הם צעירים שגופם עובר התרחשויות פנימיות בכמות אדירה ובתקופה קצרה, לכן אין כל טעם לנסות ולאזן את ההורמונים בגופם של נערות ונערים בשלב שכזה – ההורמונים ממילא "משתוללים" ולכן עדיף שלא לערב באופן יזום נטילה של הורמונים או כל תרופה אחרת, אלא במקרים חמורים ביותר.

פצעי בגרות אצל נערות ואצל נערים בגיל ההתבגרות

בשלב שבו ההתפתחות מואצת, הורמוני הגוף יוצאים מכלל איזון והתוצאה היא שינויים משמעותיים בעור: תאי העור מתחלפים במהירות, בלוטות החלב של העור פועלות במרץ, אך הגוף אינו מצליח להיפטר מספיק מהר מהשכבות המתות של האפידרמיס. מכאן, הדרך לזיהומים היא קצרה: כאשר זקיק השערה המיקרוסקופי נסתם על ידי תאי עור, החיידק מחולל האקנה מתרבה ומייצר זיהום – זהו הפצעון המאפיין של אקנה וולגריס.

אקנה הורמונלי אצל נערות בגילאי העשרה, תתחיל בדרך כלל עוד לפני הופעתו של המחזור החודשי לראשונה ולרוב תראה חמורה פחות, בהשוואה לנערים בני אותו הגיל. אצל בנים, "פצעי הבגרות" יהיו בדרך כלל מרובים יותר ובדרגת חומרה קשה יותר. עם זאת, נערות עלולות למצוא את עצמן מתמודדות עם אקנה הורמונלי לאורך שנים, החל מהחטיבה והתיכון ועד לשלב מאוחר הרבה יותר, שבו האקנה אצל הגברים כבר הופכת להרבה פחות שכיחה.

פצעי בגרות בגיל שלושים עד חמישים – אצל גברים

גברים שסיימו את גיל ההתבגרות נוטים לסיים בדרך כלל גם את ההתמודדות שלהם עם מחלת האקנה ההורמונלית, לפחות את השלב הסוער של המחלה. מסיבה זו, לא שכיח למצוא בני שלושים ויותר שעדיין סובלים מפצעי בגרות בעלי מאפיינים הדומים להתפרצות הראשונית, כמות שהיתה בגילאי העשרה, כלומר מפצעונים מרובים וצפופים שיש להם "ראשים" מוגלתיים. 

עם זאת, בשל העובדה כי דרגת החומרה של נגעי אקנה היא גבוהה יותר אצל בנים לעומת אצל בנות, גברים כן נוטים לפתח יותר צלקות של אחרי-אקנה, שנותרות על איזור הפנים בעיקר ומצריכות טיפול בדרכים שונות ובהתאם למראה הצלקות ומאפייניהן. ככל שהפצע מזדהם והחיידקים שבתוכו משגשגים, כך הוא הופך לרחב היקף ולנפוח – מה שעלול להותיר צלקת כאשר הוא מחלים ומכאן היקפה הרחב של הופעת הצלקות במין הגברי.

התמודדות של נשים עם אקנה שמקורה בחוסר איזון הורמונלי

מלבד חוסר איזון הורמונלי בגילאי העשרה, גם בהמשך החיים יכולה להתרחש תופעה דומה של פצעונים שמקורם בהורמונים לא מאוזנים, אך כאן כבר מדובר בשלב שונה, שבו הגוף סיים את התפתחותו. בשלב הזה כבר מקובל יותר לסייע לגוף בעזרת תרופות – בתום תהליך הגדילה, נטילת תרופות דרך הפה כבר אינה נחשבת ל"קו אחרון" בטיפול באקנה. 

ניתן לראות זאת, למשל, אצל נשים בוגרות המבקשות מרשם לגלולות למניעת היריון גם אם אין להן כלל בן זוג, זאת כיוון שהן יודעות שהגלולות מכילות הורמוני מין נשיים, שמצמצמים מאוד את הופעתה של מחלת האקנה, כיוון שהם מאזנים את ההורמונים בגופה של האישה הנוטלת אותם. 

בכלל, נשים נוטות יותר לסבול מאקנה ש"מתארכת" ומלווה אותן עד לבגרותן ויותר מזה, משמע שלמרות שהמחלה אצל נשים נחשבת לחמורה פחות, היא כן עלולה להפוך לארוכה יותר. אקנה בתקופת ההיריון וכן בגיל המעבר אצל נשים, היא דוגמה לחוסר איזון הורמונלי המוביל לתופעות פיזיות לא נעימות ובכללן הופעת פצעונים על העור.

פצעי אקנה אצל נשים בהיריון ובגיל המעבר

שתי נקודות ציון משמעותיות נוספות, מלבד גיל ההתבגרות, קיימות אצל נשים בכל הקשור לחוסר איזון הורמונלי והן חודשי ההיריון ותקופת גיל המעבר, שיכולה להימשך אפילו כמה שנים. אקנה הורמונלי בהיריון הוא נחלתן של לא מעט נשים, כאשר מלבד הגורם הראשוני שהוא פיזי ולא תמיד ניתן למניעה – בהיריון האישה מזיעה יותר בדרך כלל, מה שתורם להופעת פריחות שונות ופצעונים, בכללם פצעי אקנה, על עורה.

עוד לפני הנסיונות להביא ילד לעולם, ישנן לא מעט נשים שמתמודדות עם אקנה הורמונלי לאחר הפסקת גלולות ונאלצות לסבול שוב מהתופעה העורית הזאת, שהיו כבר בטוחות ש"ניצחו" אותה. הפצעונים עלולים להיות חמורים יותר, אצל מי שעצם נטילת הגלולות מלכתחילה היה בשל אקנה חמורה, משמע שבנוסף להיותו של ההיריון וההורמונים הנלווים אליו מחוללי "השתוללות הורמונים" טבעיים, גם אי נטילת ההורמונים המצויים בגלולות מהווה גורם לאקנה בפני עצמו.

בגילאי חמישים פלוס שבהן האישה מתחילה את תקופת המנופאוזה – גיל המעבר, ההורמונים נכנסים שוב למעין סחרור ומייצרים אי נוחות רבה, הבאה לידי ביטוי בתופעות כמו גלי חום, עצבנות וכמובן הפסקת המחזור החודשי. גם העור מגיב בהתאם ואצל נשים מסוימות עלולה להתפרץ מחדש אקנה הורמונלית, גם אם מצב העור שלהן היה עד אז תקין ובריא לחלוטין.

עשה ואל תעשה בטיפול באקנה

בכל הקשור אל אקנה הורמונלי תזונה איננה, למרות המיתוס, גורם שמשפיע על הופעתם או אי הופעתם של הפצעים המאפיינים את המחלה. נהוג לחשוב ששוקולד או מאכלים עתירי שומן, מייצרים עור פנים שמן שהוא קרקע פורייה להיווצרות חיידקי אקנה, המחמירים את הנגעים הקיימים או מעודדים יצירה של פצעים חדשים.

המיתוס הזה אינו נכון, כאמור, לכן בהתמודדות עם אקנה הורמונלי טיפול טבעי יכול להיות הדבר המועיל ביותר, עבור אנשים מסוימים – וזה לא חייב להיות שינוי משמעותי בתזונה. לעיתים גם החלפת סוג הבגדים שאותה האישה לובשת בתקופת ההיריון, למשל, לחולצות או חזיות העשויות מכותנה "נושמתת, תעזור לה להזיע פחות ולסבול פחות מאקנה. לחילופין, רחצה תכופה של עור הפנים להסרת שומן ותאי עור מתים, אצל נערים צעירים, תועיל למניעת זיהומים בפצעים קיימים – ומכאן לאקנה הורמונלית חמורה פחות, בגילאי הבגרות.

מתי כדאי לפנות לטיפול תרופתי?

כל טיפול אגרסיבי יותר בפצעי בגרות שכולל כימיקלים, בין אם בתרופות לנטילה דרך הפה או במריחה על העור, חשוב שייעשה לאחר התייעצות עם רופא משפחה – או רופא עור. הכנסת חומרים פעילים לגוף יכולה להיות בעלת אפקט משמעותי ומיטיב עם העור ולשפר משמעותית את מצבו, אך הדבר חייב להתרחש רק לאחר בדיקות והתאמה מדויקת של סוג התרופה, אל האישה או הגבר הסובלים מפצעי אקנה הורמונלי.