התמודדות עם פצעונים על הפנים היא נחלתם של אנשים רבים, בפרט בגיל ההתבגרות אך גם הרבה אחריו. גם כאשר התפרצות הנגעים נעצרת ונראה כי הושגה רגיעה בעור סופסוף, ישנם מקרים שבהם כמה פצעים – לרוב יהיו אלה החמורים שבהם, שהחלימו אך הותירו אחריהם צלקת. לא צריך לחשוש מצלקות שנגרמו מאקנה קשה, אלא להכיר את הדרכים שבהן ניתן להעניק טיפול בצלקות אקנה לסובלים ולעזור להם לרפא את עורם. במרבית המקרים, התחדשות העור לאחר הטיפולים תוביל למראה נהדר ורענן, אך בחלקם תושג אמנם הטבה משמעותית, אך העור לא יחזור להיות ממש כבעבר. עם זאת, התאמת הפעולות המשקמות של העור לכל אדם באופן ספציפי על ידי אנשי מקצוע, תסייע ליצירת שינוי אדיר ואפקטיבי במיוחד ובוודאי תיטיב עם המראה החיצוני של המטופל.
מהי אקנה?
אקנה היא מחלה שמופיעה בדרך כלל בשנות העשרה, החל מתחילת גיל ההתבגרות ממש, באזור גיל 11 לערך ועד לסיומו. על אף שמרבית הסובלים ממנה משתייכים לגיל הנעורים, כעשרה אחוזים מהם ממשיכים לסבול מפצעונים – גם כאשר הם מגיעים לשנות השלושים והארבעים שלהם. מבין כלל האנשים הללו, יהיו לא מעט שגם אחרי שהמחלה תסתיים והפצעונים ייעלמו – יישארו עם צלקות, בעיקר צלקות אקנה שקועות הנראות כמו חטטים באיזור הפנים.
המראה הלא אסתטי הזה גורם למבוגרים רבים להרגיש שלא בנוח עם עור הפנים שלהם ולנסות למצוא עבור צלקות אקנה טיפול טבעי או תרופתי, בהתאם לצרכים הספציפיים שלהם ולדרך שבה הם מעדיפים לטפל בבעיה. ההמלצה היא לבחון את מגוון הדרכים הקיימות לשיקום עור הפנים לאחר שנים שבהן הוא היה מגורה ואדמומי, על מנת לנסות למצוא את הטיפול הנכון ולפעמים אפילו לשלב כמה שיטות טיפול יחדיו.
הגורמים להיווצרות צלקות אקנה
הגורם המחולל של פצעי בגרות במתבגרים, כמו גם אקנה אצל אנשים בוגרים, הוא לרוב השתוללות של הורמונים בשילוב עם עור פנים שמן. לחות-יתר של העור הנגרמת בשל השימוש בתכשירי רחצה וטיפוח שאינם מתאימים, כחלק מנסיונות להיפטר מהאקנה, עלולים דווקא להחריף את המצב ולייצר פגיעות נוספות באזורים שמלאים בפצעים.
במרבית המקרים לא ניתן למנוע לחלוטין את הופעת הנגעים, אלא להעניק טיפול תומך באמצעות רחצה וטיפוח בעזרת סבונים או קרמים ייעודיים. לאחר שהנגעים כבר הופיעו, חשוב לטפל בהם בדרך נכונה ובריאה אך אין זה עירבון לכך שלא יופיעו שום פצעים חדשים. עם זאת, דווקא צלקות אקנה אדומות ובולטות וכן חטטים ברמות שונות, ניתן בהחלט למנוע – כאשר הדרך העיקרית לעשות זאת היא פשוטה: להפסיק לגעת בפצעים.
מרבית הסובלים מצלקות אקנה חמורות, יכולים היו להימנע ממצב כה חמור של עורם, אילולא היו מנסים "לחטט" בפצעונים, או לנסות להסיר את המוגלה מהם בדרכים שבפועל רק גרמו לנזק מיותר. צריך להבין, שכאשר מייצרים פתח ולו הקטנטן ביותר בקצה של פצעון אקנה, הופכים אותו לחדיר בפני חיידקים ומזהמים שונים. במקרים רבים, פצעון ש"פוצץ" והסירו ממנו את הראש המוגלתי, אכן ייראה קטן יותר למשך זמן מה, אך לבסוף הוא יזדהם ויהפוך לגדול, נפוח ונוקשה. בדרך כלל, כאמור, יהיו אלו פצעים שהזדהמו אשר יובילו להיווצרות צלקות בסופו של דבר – ואז התהליך להחזרת המראה החלק של העור יהיה מורכב יותר.
סוגי הצלקות העלולות להופיע לאחר התפרצות אקנה
צלקות על העור באשר הן, נוצרות כתגובת-נגד של גוף האדם המנסה להתמודד עם נזק שנעשה לעור, באיזורים מסוימים של הגוף. זהו חלק מתהליך טבעי של שיקום, הכולל ייצור מוגבר של סיבי קולגן שמטרתם לכסות את ה"בורות" הקטנים שנוצרים באיזור הפגיעה של העור – למשל כאשר מקבלים מכה חזקה, או כמו אצל הסובלים מאקנה, המתמודדים עם נגעים שהזדהמו.
הפצעים החמורים שנוצרו כחלק מההתפרצות של המחלה, מחלימים לבסוף – אם באופן טבעי או לאחר שטופלו בתרופות או משחות שונות, אך תהליך הריפוי שלהם עלול לגרום – בנוסף לשיקום העור – גם לאיבוד של רקמת עור מסוימת שאותה הגוף מנסה לייצר מחדש – ולא תמיד בצורה המושלמת והאסתטית ביותר.
אלו הם סוגי הצלקות השכיחות, אצל המתמודדים עם אקנה:
- עור פנים לא אחיד בצבעו, שמקורו בפצעונים צפופים מאוד – גם אם נגעי האקנה אצל אדם מסוים היו קטנים במיוחד, יהיה מאתגר יותר להיפטר מהם ולהסיר לחלוטין את כולם, כאשר הם מופיעים בצפיפות רבה. לאחר טיפול מתאים, העור באיזור "המועד לפורענות" הזה כן ייראה הרבה יותר טוב, אך הוא צפוי שלא לשוב למצב חלק ממש כמו בעבר, אלא להפוך למעט מחוספס יותר ועם אזורים שצבעם מעט שונה מחלקים אחרים של הפנים שבהם לא היו פצעים כלל. לא מדובר בצלקות בולטות מאוד אלא במרקם נוקשה ואחר של העור, שיהיה פחות נעים למגע.
- חטטים – הנקראים גם צלקות אטרופיות, הנראות כמו גומות קטנות המפושטות על העור. אי אפשר לדעת מראש איזה נגע ישאיר צלקת שצורתה כמעין "בור", אך לרוב יהיו אלו הפצעים גדולי הממדים יותר, אשר נטו להזדהם במיוחד ובמסגרת תהליך ההחלמה מהם – נהרסו גם תאי עור בריאים.
- צלקות בולטות – שהן למעשה ההפך מחטטים. הן נוצרות מעודף קולגן וסיבים שיצרו רקמה שמורמת מן העור. צלקות שכאלה לא יופיעו באיזורים נרחבים כמו חטטים, אלא עלולות להיווצר לאחר ניסיונות לחטא נגע גדול ומכאיב, בתהליך שבפועל גם הסיר עור שלא היה חלק מהפצעון. הגוף מנסה לפצות על החוסר הזה ומגביר את ייצור סיבי הקולגן, מה שמבליט את איזור העור שבו היה הנגע, לעתים למצב בולט עוד יותר מאשר ה"פצעון המקורי".
ישנה חשיבות גבוהה לטיפול יעיל, מדויק ובעיקר מותאם אישית, אצל כל אדם המעוניין לעבור טיפול להסרת פצעי אקנה. העלמת צלקות אקנה וטיפול בהן אצל נער בן 19, לדוגמה, יהיו שונים לעומת אצל גבר בן ארבעים שכבר סיים את תהליך ההתבגרות שלו לפני שנים. מלבד עניין הגיל – ישנם עוד כמה גורמים שיכולים להשפיע על בחירת הסיוע הנכון שיוביל להחלמה מיטבית מהפצעים.
הסרת צלקות הנגרמות מאקנה – השיטות המובילות
כדאי להכיר את השיטות השונות להסרת צלקות, אך גם להתייעץ עם הרופא באשר לשימוש בכל אחת מהן ולקחת בחשבון את ההשלכות של הטיפול. עבור צלקות אקנה טיפול טבעי יכול בהחלט להועיל, למשל עיסוי אזור הצלקות עם או בלי תכשירים המכילים סיליקון והמסייעים לריפוי העור ולשיקומו. אין ספק שלצורך טיפול בצלקות אקנה טבעי שאנשים יעדיפו את הדרכים המוכרות שכבר הוכיחו את יעילותן, אשר יובילו להשבת המראה המשיי והבריא לעורם – אך לא תמיד הדרכים העדינות, יהיו אלה שיעשו שיפור ממשי הניכר לעין.
הסרת צלקות אקנה בלייזר היא השיטה המועדפת והפופולרית מכולן, בשל החידוש הטכנולוגי שהיא מציעה והאפקטיביות המוכחת שלה לאורך שנים. שיטה זו נחשבת לבטוחה ביותר לשימוש ולמתאימה לגילאים שונים. ההחלמה מהטיפול בלייזר נחשבת למהירה, כאשר מהות הטיפול היא עידוד ייצור של קולגן ברקמות הפגועות – מה שיכול להתאים במיוחד לצלקות מסוג חטטים. גם הזרקות חומרי מילוי לחטטים נחשבות לטיפול יעיל שמייצר מראה חלק של העור, משטיח את הצלקת ונותן פתרון אסתטי שמחזיק מעמד לאורך זמן.