פיגמנטציה הורמונלית – דרכים לטיפול

כשמדובר בפיגמנטציה, יש נטייה לחשוב שהיא מופיעה אך ורק בעקבות חשיפה מרובה לשמש, או מחלות עור כאלה ואחרות. אך זהו אינו המצב והאמת היא שהגורמים לפיגמנטציה הם רבים, ואחד הגורמים הכי נפוצים לפיגמנטציה בקרב נשים, הוא פיגמנטציה הורמונלית. אז אם גם לכן התחילו להופיע כתמים ואתן מעוניינות לדעת האם זו פיגמנטציה הורמונלית ואיך ניתן לטפל בה, המאמר הזה בשבילכן. 

מה היא פיגמנטציה הורמונלית?

פיגמנטציה הורמונלית היא פיגמנטציה מסוג היפרפיגמנטציה, שבעצם מציגה את עצמה באמצעות הופעה של כתמים כהים על העור. הפיגמנטציה הזו נגרמת עקב שינויים הורמונאליים המתרחשים בגוף האישה, ואלה גורמים לייצור מוגבר ועודף של מלנין, החומר שנותן את הפיגמנט לשיער, העיניים והעור שלנו. הריכוז הגבוה של המלנין בגוף גורם להופעת הכתמים של הפיגמנטציה עצמה בעור. הפיגמנטציה ההורמונלית לרוב קורית בעקבות הריון של אותה האישה, או נטילת תרופות הורמונליות כמו גלולות למניעת הריון. אלה גורמים לשינויים ההורמונליים שבסופו של דבר מובילים לפיגמנטציה. 

איך ניתן לזהות פיגמנטציה הורמונלית?

פיגמנטציה הורמונלית לרוב תופיע בצורה של כתמים על הפנים, כאשר היא מדמה מסיכה שלמה שמכסה את כל האזורים מלבד העיניים והשפתיים. הדבר הזה נקרא בשפה המדוברת גם "מסכת הריון" והסיבה לכך היא שברוב המקרים מסכת הכתמים הללו נוצרת בעקבות היריון של אותה האישה. שימו לב שאם הכתמים הופיעו אצלכן בעקבות ההיריון, אין צורך לרוץ מיד לאחר הלידה אל חדר הטיפולים של הקוסמטיקאית, מהסיבה שלעתים לפיגמנטציה מהסוג הזה יש נטייה להיעלם מעצמה בתקופה שבין 3-6 חודשים לאחר הלידה.

שיטות טיפול ביתיות

כיום קיימים המון מוצרי טיפוח ובנוסף מגוון שיטות טיפול טבעיות להעלמת כתמי הפיגמנטציה, אך חשוב להבין שהנושא של פיגמנטציה בעור הוא רחב ולא תמיד כל תכשיר יתאים לכל סוג פיגמנטציה. בנוסף אם את עדיין במהלך ההריון ומעוניינת כבר להתחיל לטפל בעור, קחי בחשבון שחשוב להימנע מכל מוצר שמכיל את הרכיבים הבאים: רטינול, חומצה סליצילית, ושמנים ארומטיים.

  • תכשירים המכילים ויטמין C: כיום בשוק הקוסמטיקה קיימים מגוון תכשירים בעלי אחוז גבוה של ויטמין C. הויטמין הזה הוכח בתכונות המבהירות שלו והוא משמש המון לטיפול בפיגמנטציה בעור ובמיוחד לפיגמנטציה בפנים. את התכשיר יש למרוח בוקר וערב על עור נקי, אך תשימי לב שבתקופת השימוש יש להימנע מחשיפה לשמש, ותמיד למרוח קרם הגנה לפנים, הסיבה לכך היא שוויטמין ה-C גורם לעור להיות רגיש יותר לשמש בתקופת השימוש וזה יכול לגרום להופעה של כתמים נוספים אם לא נזהרים.
  • מיץ לימון: הלימון גם ידוע בתכונות המבהירות שלו, ותוכלי למרוח את המיץ שלו על הפנים למשך 20-30 דקות. בדומה לויטמין ה-C, גם במהלך המריחה של מיץ הלימון יש להימנע מיציאה אל השמש.

שיטות טיפול בקליניקה

בנוסף לשיטות הטיפול הביתיות, היום קיימות שיטות טיפול בקליניקות האסתטיקה השונות, שיכולות להעלים את הפיגמנטציה לחלוטין.

  • טיפול באמצעות לייזר: בשיטת הטיפול הזו מתבצע שימוש באנרגיית לייזר, שמכוונת ישירות אל הכתמים בפנים. הלייזר עוזר לפרק את הפיגמנט והכתם עצמו מתאדה או מתקלף עד להסרה של הצבע לחלוטין. הפיגמנט שהתפרק יצא מהגוף בדרך טבעית ובאותו האזור יצמח עור חדש ללא כתמים.
  • טיפול בשיטת IPL: בדומה לטיפול בלייזר גם בשיטה הזו מתבצע פירוק של הפיגמנט שגורם לו לצאת מהגוף בדרך טבעית, ההבדל הוא שבשיטה הזאת מתבצע שימוש באנרגיית אור, והטיפול יכול להתבצע כמעט על כל אזורי הפנים.
  • פילינג כימי: בשיטה זו מורחים את חומר הפילינג על גבי הפנים, זה פועל רק על הכתמים עצמם וגורם לקילוף שלהם. הפילינג מעודד צמיחה של עור חדש באזור ללא כתמים.

כתיבת תגובה